Érlelés és szárítás

Travaglini érlelés és szárítás

Szalámik elő- és utóérlelő berendezései

A Travaglini S.p.A. 1950 óta a szalámiszárító, -füstölő és -érlelő berendezések vezető szállítója, köszönhetően a világ legjelentősebb szárazáru-gyártóival való együttműködés során szerzett tapasztalatainknak. Technológiáinkkal és szakértőink tudásával a szalámiszárítás minden problémáját képesek vagyunk megoldani az ügyfelek egyedi igényeihez igazodva.

Travaglini berendezések szalámik elő- és utóérleléséhez

Jobb előérlelés-szabályozás

A beépített hűtő- és fűtőrendszerek kombinációjának köszönhetően az előérlelési folyamat első óráiban a termékből viszonylag alacsony hőmérsékleten is jelentős mennyiségű vizet lehet kivonni. Így csökken a vízaktivitás, szabályozható az előérlelés, és megelőzhetők a savasság által okozott károk.

Travaglini: Jobb előérlelés-szabályozás

Minimális kérgesedési kockázat

A kéreg kialakulásának kockázata gyakorlatilag megszűnik, mivel a berendezést a termékből kilépő nedvesség szabályozza. A felületszárítási munkafázisokat pihentetési fázisok szakítják meg, amelyek lehetővé teszik, hogy a termék belsejéből nedvesség szabaduljon fel.

Egységes zsugorodás

A homogén termékállag elérése érdekében a levegőeloszlásnak a lehető legegyenletesebbnek kell lennie a helyiség minden egyes területén. Ezért az idők során összegyűlt tapasztalatainkat felhasználva különféle levegőelosztó rendszereket terveztünk az alkalmazott keringetőrendszerek függvényében:

  • „Turbo” rendszerek, amelyekben a levegőt két kúpos fúvókával ellátott oldalfali csatorna szállítja a helyiségbe, és a levegő visszavezetése a mennyezeti csatornákon keresztül mikrovezérlésű szelepekkel történik. A 4 méternél magasabb berendezéseknél a helyiség levegőjének minőségét (hőmérséklet és relatív páratartalom) a bevezető csatornában elhelyezett szondával (opcionális) is lehet szabályozni, a keringetést megfordító rendszer helyett, amelyben a bevezető csatornák egyben visszatérő csatornaként is működnek, és viszont;
  • Körkörös csatornákkal ellátott berendezés, amelyben a levegőelosztás a mennyezeti bemeneti csatornákon át, egy kör alakú szakaszon és megfelelően méretezett nyílásokon keresztül történik. A levegő visszakeringetése közvetlenül a légkezelő egységen elhelyezett rácsokon vagy visszatérő légcsatornákon keresztül történik;
  • Befúvófalakkal ellátott rendszerek, amelyekben a levegő bevezetése két falon keresztül történik. Ezeket olyan kezelőegység működteti, amely képes megfordítani a levegőszállítás irányát. Így a terméket megfelelő vízszintes levegőáramlás éri.

Levegőszabályozás

A Travaglini S.p.A. által kínált rendszer egy T-alakú csatornából áll: ebben egy elektromos működtetőegység van felszerelve, amely két ellentétes irányú csappantyút mozgat. Ez a megoldás azzal az előnnyel jár a hagyományos csappantyút és körkörös működtetőket alkalmazó, egyszerűbb és pontatlanabb rendszerekkel összehasonlítva, hogy képes fokozatosan szabályozni a légáramlást. Emellett a programozható elektromos kártyával vezérelt új generációs lineáris működtető (enkóderrel is) a következőket is lehetővé teszi:

  • a helyiség keresztirányú légáramlási sebességének szabályozása annak érdekében, hogy a levegő egyenletesebben érje a terméket;
  • a működtető sebességének szabályozása annak érdekében, hogy a levegő megfelelően és egyenletesen töltse ki a bemeneti csatornákat, és ugyanolyan levegőmennyiség jusson minden fúvókára;
  • a működtető hatósugarának beállítása, hogy a levegőelosztás optimális legyen a helyiség szélességének megfelelően;
  • egy vagy több közbülső légáramlási megszakítás a helyiségben, ami közvetlenül programozható a rendszert irányító számítógépes vezérlőegységen.
Travaglini: Jobb előérlelés-szabályozás

Számítógépes rendszer

Számítógépes vezérlési és irányítási rendszerünk a hőmérséklet és a relatív páratartalom felügyelete mellett a következőket teszi lehetővé: – előre definiált programok beállítása; – a folyadékhőmérséklet szabályozása, a zsugorodás optimalizálása;

  • különböző változók grafikus trendjeinek rögzítése és megjelenítése egy képernyőn (hőmérséklet, relatív páratartalom stb.);
  • a teljes érlelési folyamat pontos előrehaladásának ellenőrzése.

Továbbá, hogy lehetővé tegyük a különböző funkciók központi felügyeletét, kifejezetten erre a célra egy olyan programot fejlesztettünk, amely lehetővé teszi a rendszer riasztásainak figyelését és kezelését, a helyiségek egyedi adatainak összegyűjtését és grafikus megjelenítését, a távoli programozást és támogatást, valamint az energiafogyasztás hatékonyabb kezelésének automatizált, központi irányítását.

Energiatakarékosság

Hővisszanyerés

Rendszerünk lehetővé teszi a hűtési ciklus során átadott teljes kondenzációs hő visszanyerését. Ezért, ha az utólagos hőkezelési igény egybeesik a hűtési igénnyel, alig van szükség külső fűtési források használatára. Emellett 40–45 °C hőmérsékletű meleg víz is előállítható (opcionális vízmelegítővel), amely más feldolgozórendszerekhez, valamint egyéb üzemi igényekhez is felhasználható.

Entalpia

Az entalpiás rendszer maximális mértékben kihasználja a külső levegő párátlanító képességét. Rendszerünk olyan algoritmusokon alapul, amelyek lehetővé teszik a külső levegő használatát még akkor is, ha az egyik paraméter (hőmérséklet vagy relatív páratartalom) nagyon eltér az előírt értéktől.

Energiatakarékos hűtés

A független hűtőberendezéssel ellátott rendszerekben olyan hűtőegység található, amely 15–18%-kal nagyobb hűtési kapacitást biztosít, mint a felvett elektromos energia.

Nagy hatásfokú motorok (IE2–IE3)

Növelik a rendszer teljesítményét, csökkentve az elektromos fogyasztást.

Frekvencia-átalakító

A centrifugális ventilátorok és/vagy kompresszorok motorjára szerelt frekvenciaszabályozók növelik vagy csökkentik a fordulatszámot, hogy javítsák az eszközök hatékonyságát, ha a folyamat és a terhelés körülményei megváltoznak.

Közvetlen csatlakozás a motor és a ventilátor között

Ez a műszaki megoldás egy frekvencia-átalakító használatával kombinálva lehetővé teszi a rendszer elektromos fogyasztásának csökkentését, optimalizálva a szabályozást.

A hűtő- és fűtőszelepek modulálása

Javítja a rendszer teljesítményét a termék tényleges igényeihez igazodva az érlelés különböző szakaszaiban.

Forrógázos leolvasztórendszer

Lehetővé teszi a hűtőtekercs hatékonyabb és gyorsabb leolvasztását, ami energiát takarít meg.

A lap tetejére