Tisztatermi technológia

Travaglini – tisztatermek

A világszerte elismert TRAVAGLINI széles körű tapasztalatokkal rendelkezik a magas színvonalú, szabványoknak megfelelő tisztatermek tervezésében. Magyarországon már épültek olyan referenciaként bemutatható csúcsminőségű berendezések, melyeknek létrejöttéhez a VICTUS is hozzájárult a gépsori technológia tervezésével, valamint az építészekkel és építőmérnökökkel folytatott koordináció megszervezésével.

A Travaglini 1950 óta világszerte vezető szerepet tölt be kolbász-, sonka- és tejtermékek előállítására szolgáló berendezések gyártásában. A Travaglini elismert és minősített szállítója a korszerű kondicionáló- és légkezelő rendszereknek és tisztatermeknek. A technológiai folyamatok ismeretének és az ezen a téren szerzett tapasztalatoknak, valamint az ilyen rendszereknél szükséges higiéniai követelmények szigorú betartásának köszönhetően a vállalat képes a legkorszerűbb berendezések megtervezésére és legyártására, valamint a szükséges ismeretek átadására és a megfelelő támogatás biztosítására, hogy testreszabott megoldásokkal szolgálhasson az ügyfelek termelési igényeire.

A tisztaterem definíciója

A tisztaterem olyan helyiség, ahol a levegőben található részecskék koncentrációja pontosan szabályozott. Ezek a termek úgy vannak kialakítva, hogy minimálisra csökkentsék a szennyezőanyagok bejutását, keletkezését és levegőben maradását. A porral, penésszel és levegőben szálló részecskékkel való szennyeződés csökkenti a termékek minőségét és eltarthatóságát.

A termékek védelme

A termékek káros részecskékkel való szennyeződésének megakadályozása azt jelenti, hogy elkerüljük a termékek levegővel való érintkezését. Ez nem lehetséges a termelés minden szakaszában, és rendkívül nagy kihívást jelent. A védelem fogalma azonban másképpen is értelmezhető: ahelyett, hogy a terméket teljesen elszigetelnénk a környezettől, magas színvonalú környezetben, szabályozott higiéniai körülmények között, és különösen tiszta levegővel rendelkező helyiségekben végezzük a termelést, hogy minél jobb védelmet biztosítsunk a termék számára.

Travaglini – termékvédelem

Szűrők

Minden tisztaterem-kategóriához különböző hatékonyságú szűrőket használnak. A légszűrés több lépésben történik; az alacsonyabb fokozatú szűrők a magasabb védelmet nyújtó szűrők előtt helyezkednek el. A többlépcsős légszűrés megakadályozza a magasabb védelmet nyújtó szűrők károsodását és gyors elszennyeződését.

A tisztaterem felépítése és működése

A tisztatermek alapvető jellemzője, hogy gyakran korlátozott alapterületű, a termelési követelményekhez optimalizált környezetben helyezkednek el. A tisztatermen belüli levegőelosztást különböző módszerekkel lehet megvalósítani, és ez a különböző szűrési fokozatokkal együtt határozza meg a termékszennyeződés elleni védelem szintjét. A levegőelosztás lehetséges módjai az alábbiak:

 • egyirányú függőleges légáramoltatás esetén a szűrőket a mennyezetbe szerelik, és a levegőt a helyiség alsó részéből vagy a perforált padlóból nyerik vissza; ebben az esetben a tiszta munkaterület a terem felső részén található;
 • egyirányú vízszintes légáramoltatás esetén a levegő a fali szűrőkből lép be, a visszanyerése pedig megfelelően elhelyezett szívórácsokon keresztül történik; ebben az esetben a tiszta munkaterület a légáramoltatást végző szűrők és az első szennyezőforrás között helyezkedik el;
 • nem egyirányú légáramoltatás esetén a tiszta munkaterület az egész terem;
 • vegyes légáramoltatás esetén az egyirányú és a nem egyirányú rendszer kombinációjáról van szó.

A felsorolt módszerek ismeretében érthetővé válik, hogy a szűrők kiválasztása és megfelelő elhelyezése alapvető fontosságú a tisztaterem kialakításában.

Travaglini – a tisztaterem felépítése és működése

Kapcsolat a különböző munkaterületek között

Minden tisztaterem-kategóriához különböző hatékonyságú szűrőket használnak. A légszűrés több lépésben történik; az alacsonyabb fokozatú szűrők a magasabb védelmet nyújtó szűrők előtt helyezkednek el. A többlépcsős légszűrés megakadályozza a magasabb védelmet nyújtó szűrők károsodását és gyors elszennyeződését.

 • A szabályozott légkörrel rendelkező különböző környezetek közötti nyílásokat a lehető legnagyobb mértékben korlátozni kell.
 • A szennyeződések minimalizálása, továbbá a különböző környezetek közötti nyomáskülönbség fenntartása érdekében a be- és kijáratokat „légzsilipekkel” kell védeni.

A szennyeződések kiváltó okai

A légszennyeződés fő okai a következők:

 • az emberek, akik a szennyeződés fő okozói, egyetlen kis mozdulattal több millió különböző méretű részecskét juttathatnak a levegőbe;
 • a termékek, különösen akkor, ha a csomagolás vagy tárolás poros helyiségben történt;
 • a gyártóberendezések és üzemi folyadékok (pneumatikus berendezések nyitott leeresztői, kenőolajak, kondenzációs cseppek, szifonok nélkül kialakított leeresztők stb.);
 • a termelési, tisztítási és fertőtlenítési folyamatok;
 • a levegőben lévő penész, élesztő és baktériumok okozta biológiai szennyeződés.

A tisztatermek osztályozása

Az alábbi táblázatban a szabályozott atmoszférájú helyiségek levegőtisztasági besorolása (szűrési fokozata) látható az amerikai 209 E és 290 D szabványnak, valamint az ISO 14644-1 szabványnak megfelelően, ezeket referenciaként tekintve.

Besorolási táblázat

  ISO 14644-1 US. FED STD 209D US. FED STD 209E
  1    
  2    
  3 1 M1.5
4 10 M2.5
  5 100 M3.5
  6 1,000 M4.5
  7 10,000 M5.5
  8 100,000 M6.5
  9    

Az értékek a maximum 0,5 μm (0,5 μm = 0,0005 mm) átmérőjű részecskék köblábanként (28,3 liter) megengedett legmagasabb szintjét jelentik.

Példa

A levegőben köblábanként (28,3 liter) maximum 10 részecske található. Ez nagyjából a gombostű feje és egy futballpálya mérete közötti aránynak felel meg. Összehasonlításképpen: egy köbméter normál esetben 1–5 millió részecskét tartalmaz.

Ezen túlmenően a Fed.Std.209D szabvány bevezetése óta meghatározták a környezeti szennyeződési osztályok megállapításához tesztelendő körülményeket is, amelyek a következők:

 • a tisztaterem felépített állapota;
 • a tisztaterem nyugalmi állapota;
 • a tisztaterem használati állapota.

A munkakörnyezet jellemzői

Korlátozott méret az egészséges munkakörnyezet biztosítása érdekében. A munkaterületeket a lehető legtávolabb kell elhelyezni a lehetséges szennyezőforrásoktól. A termelési ciklusnak a legkevésbé steril környezettől a legsterilebb helyiségig kell haladnia. A tisztatermekben meg kell szüntetni vagy minimálisra kell csökkenteni a turbulenciát. A tisztaterem minden területét könnyen hozzáférhetővé kell tenni a nemzetközi biztonsági és higiéniai előírásoknak megfelelő tisztítóberendezések számára.

Környezeti paraméterek a tisztatermekben

A legfontosabb környezeti paraméterek azok, amelyeket a termékminőség, a csomagolás, a hulladékanyagok kezelése, az energiafogyasztás, a gépek működése, valamint a munkavállalók kényelme érdekében szabályozni kell. Ezek a paraméterek:

 • Hőmérséklet és páratartalom: a páratartalom-szabályozás, amellett, hogy a termékminőség szempontjából alapvető fontosságú, nagy jelentőséggel bír a korrózióval és a munkafelületeken megjelenő kondenzációval kapcsolatos problémák kezelése, valamint az elektrosztatikus töltések csökkentése szempontjából is.
 • Nyomáskülönbségek: minden helyiséget állandó nyomáson kell tartani, amely kellő mértékben magasabb a légköri nyomásnál, hogy elkerülhető legyen bármilyen típusú beszivárgás; a környezeti nyomás fenntartása érdekében a helyiségből távozó levegőt új levegővel kell pótolni.
 • Megvilágítás: a megvilágítás szintjét, egységességét és színét szabályozni kell.
 • Zaj és rezgés: veszélyes lehet mind a munkavállalók, mind a berendezés számára.

Légkezelő rendszerek

Munkafázisok:
A berendezés amellett, hogy légkondicionáló egységként működik, a munkakörnyezet tisztítása közben keletkező nedves levegő eltávolítását is biztosítja. Ebben a fázisban a légkezelő egység forró levegőt vezet be a felületek és berendezések száradásának megkönnyítése érdekében.

Travaglini – légkezelő rendszerek
A lap tetejére